Pentru mine, una dintre cele mai importante lecții învățate în recrutare a fost: asigură-te că există o fișa de post pentru rolul recrutat. A doua lecție importantă învățată a fost: asigură-te că fișa de post reflectă cu adevărat realitatea.

De obicei, angajatorii se confruntă cu următoarele situații:

  • Nu exista niciun fel de fișe de post sau există, dar nu au legătură cu responsabilitățile reale ale angajaților. Asta înseamnă că oamenii lucrează haotic, dezorganizat, nu știu ce au cu adevărat de făcut, risipa de resurse este una enormă. În plus, există mereu sarcini pe care niciun angajat nu le îndeplinește. Motivul? ,,Nu e treaba mea, nu scrie nicăieri că eu trebuie să fac asta.”
  • Există fișe de post și sunt atât de rigide încât împiedică orice evoluție a angajaților. Există companii care țin atât de mult la respectarea fișelor de post încât orice inițiativă a angajaților va fi descurajată și cel mai mic semn de proactivitate va fi înăbușit din fișă.

De asemenea, exista și angajați pentru care fișa de post reprezinta de fapt zona de confort. Ei vor face mereu exact atat cat prevede fișa de post, nici mai mult, nici mai puțin. Acest tip de comportament este unul cat se poate de neutru. Nu este toxic, nu este benefic. Acești oameni fie din lipsa de încredere, fie din lipsa de chef, se vor complace perpetuu în rolul pentru care au fost angajați.

Avand in vedere situațiile de mai sus, putem agrea că fișa de post trebuie să fie una suficient de clară încât fiecare angajat sa știe ce are de făcut și suficient de flexibilă încât să ofere oportunitatea de evoluție. Atenție, s-ar putea să existe roluri pentru care chiar business-ul să își dorească sa le pastreze în forma lor actuală.

În acest caz, dacă angajatul se dovedește competent și merituos, poate fi promovat sau se poate crea un alt post pentru el în cadrul companiei. Rolul inițial va rămâne neschimbat din punct de vedere al responsabilităților și pur și simplu veți angaja o altă persoană în locul lui.

Fișa postului este un simplu document, menit să le ofere angajaților o descriere clară a responsabilităților lor lunare sau zilnice. O fișă a postului bine realizată trebuie să conțină și termene limita de realizare a anumitor sarcini. De exemplu, pentru persoanele care se ocupă de contabilitatea lunară, fișa de post trebuie să specifice clar deadline-uri cum ar fi: data limită de transmitere a documentelor contabile, data limită a efectuării plăților către stat, data limita a plății salariilor etc.